Board   E4EC
 
Gyakran Ismételt Kérdések
 
Így is elküldheted az oldal címét ismerősödnek.

A te emailcímed:
A címzett emailcíme:
Esetleg üzensz is valamit neki:


Kérjük, add meg a következő képen látható két szót is:

 Mégsem   Előnézet >> 

Gyakran Ismételt KérdésekJátszhatok itt emberekkel?
Igen, csak emberekkel. Számítógép használata a lépések generálásához tilos.
Lásd még a Segítség? oldalt.
Képes vagyok használni ezt a rendszert?
Biztos vagyok benne, hogy igen. Sok játékos használja probléma nélkül. A regisztrálás során megkapsz minden információt, ami a sikeres játékhoz, részvételhez szükséges. Van egy jó leírás is, ami megmutat minden egyes parancsot és példákat is ad a használatukra. Valamint vannak játékosok a Társalgó listán, akik szívesen segítenek. Tippeket is olvashatsz a levelek alján, ezek fontos dolgokat mondanak.
Az én levelezőprogramom támogatja ezeket a html üzeneteket?
Sajnos nem biztos. A Microsoft Outlook, Outlook Express, Netscape Messenger újabb verziói támogatják, de némelyik régebbi program és webmail rendszer nem. Ezek nem fogják rendesen megjeleníteni a táblákat. Ez esetben nem kell bekapcsolni a html üzenetformátumot, hanem a hagyományos szöveges formátum, vagy a PGN formátum használható.
Hány játékot játszhatok egyszerre?
Kezdetben 16 játék játszható egyszerre. Ez az érték 2-vel emelkedik egészen 100-ig, minden rendesen befejezett játszma után. Illetve 3-mal csökken, ha időkifutás miatt elveszítesz egy játékot.
Használhatok több email címet is (otthon, munkahely, stb.)?
Igen. Az egyikről kell regisztrálni, majd fel lehet venni a többit. Az ellenfelek lépéseit a szerver mindegyik címre elküldi, te pedig mindegyiket haználhatod a saját lépéseid beküldésére.
Nincs senki, akivel játszhatnék. Hogy találok sakkpartnert magamnak?
A párosítás pont erre való. Párosítás bármikor kérhető, ha egy új partit akarsz kezdeni egy erősségben (értékszámban) megfelelő játékossal, aki szintén kért párosítást. A sikeres párosítás után újabb kérhető, ha egy másik játékot is akarsz kezdeni egy másik játékossal. Ezen kívül a játékoslistából bárki kihívható (aki ezt nem korlátozta). Az élő értékszám segít a hasonló erősségű játékos megtalálásában.
És persze a sakkversenyekben is lehet indulni.
Sőt, itt vannak a fórumok is, ahol ellenfelet lehet keresni.
Írtam a sakkszervernek, de nem értette. Miért van ez?
Igen, a sakkszerver csak néhány egyszerű parancsot ért meg. Például: Lepes, Kihiv, Parosit, Elfogad, Visszautasit, Beallit, stb. Ez nem egy ember, hanem egy számítógép.
Bárkit kihívhatok?
Igen, a klub bármelyik játékosát kihívhatod egy sakkpartira, ha ő nem korlátozta ezt, illetve a futó játékaid száma a megengedett érték (lásd feljebb) alatt van.
Szabályozhatom valahogy, hogy hány kihívást kapok?
Igen, beállíthatod, hogy mondjuk 5, vagy bárhány aktív játék után ne fogadj újabbkihívást, de persze bármelyik kihívás el is utasítható.
A többi játékos, vagy más megtudhatja az email címemet?
Nem, a játékosok becenevük alapján azonosíthatók. Ez a regisztráláskor választható. Ha nem mondod meg másnak az emailcímedet, akkor nem is fogják megtudni.
Itt is gondot jelentenek az emailvírusok?
Itt más a helyzet, mint a hagyományos levelezési sakk klubokban. A játékosok csak a klub sakkszerverével állnak kapcsolatban, nem közvetlenül egymással. A sakkszerver egészen másképpen működik, mint a vírusok terjedéséhez szükséges levelezőprogramok, érzéketlen az emailvírusokra. A játékosok nem kaphatnak vírusfertőzött leveleket a sakkszervertől.
Igaz, hogy nem tudok szabálytalanul lépni?
Igen, a sakkszerver ellenőriz minden lépést és csak akkor hajtja végre azt, ha az megfelel a sakkjáték hivatalos szabályainak. Tehát nem hagyhatod a királyodat sakkban, nem sáncolhatsz támadott mezőn keresztül, stb.
Van en passant gyalogütés? Tudok sáncolni? Be tudok gyalogot váltani?
Igen. Sőt az olyan speciális szabályok is támogatottak, mint a 3 állás ismétlődése szabály és az 50 lépés szabály, vagy az elégtelen mattolóerő szabály.
Hogyan beszélgethetek a sakkpartneremmel, ha nem tudom az email címét?
Küldhetsz üzenet neki az Uzenet paranccsal. Ehhez nem szükséges az emailcímét tudnod. A lépésekkel együtt is lehet üzenetet küldeni, hasonlóan ahhoz, hogy régen a képeslapra üzenetet is írtak.
Egy másik lehetőség a fórumok használata, ahol a játékosak szabadon beszélgethetnek egymással.
Hogyan játszhatok a barátommal egy partit?
Mindketten regisztrálnotok kell magatokat a klubban, aztán bármikor kihívhatjátok egymást. Legyetek felkészülve rá, hogy mástól is kaptok kihívásokat (ezt persze korlátozni is lehet).
Használhatom a PGN formátumot a lépéseim beküldésére?
Igen, a PGN formátum támogatott. A lépések megtehetők PGN formátumban is, ekkor a sakkpartnerek lépései is PGN formátumban érkeznek majd. A sakkszerver még azt is leellenőrzi, hogy jól rögzítetted-e a sakkpartnered korábbi lépéseit. Elírás kizárva.
Használhatok külső segítséget a játékaim során?
Nem, a klubban ez nem megengedett. Lásd bővebben a Segítség? oldalt.
Kivel beszélhetek a rendszerrel kapcsolatban?
Ha már egy regisztrált játékos vagy, használhatod a Társalgó listát a többi játékos eléréséhez. Illetve bármikor megkeresheted Gálos Andrást a Kapcsolat oldal szerint.
Elírtam egy lépést, a szerver mégis elfogadta, hogy lehet ez?
Igen, ez sajnos előfordulhat, hiszen az elírt lépés egy másik lépésként érvényes lehet.
Itt van viszont a szigorú mód, ami ezen esély csökkentésére való, ilyenkor a szerver egy speciális túlhatározott formában fogadja csak el a lépéseket, elírással a lépés érvénytelen lesz, és nem hajtódik végre.
A szerver egyáltalán nem válaszol nekem. Mit tegyek?
Valami emailtovábbítási gond lehet valahol, akár itt, akár ott. Elõször is tudatsd légy szíves, hogy gond van. Ne egyszerû emailt írj, lehet, hogy azt nem kapjuk meg, használd a Kapcsolat oldalt. Persze, lehet, hogy a választ meg te nem kapod meg, talán a legjobb a fórum, ott tudunk válaszolni is.
Tudnak látássérültek és vakok is játszani itt?
Igen, a rendszer támogatja őket, több olyan fejlesztés is történt, ami segíti őket. 
Wilhelm Steinitz

Steinitz1836-ban született Prágaban, világbajnok 1866-1894-ig.
A pozíciós játék alapjait tette le, ezzel a modern sakk megalapítójává vált. Kétségtelen, hogy Steinitz úgy fejezetet nyitott a sakk történelmében. Óvatossága, gazdaságosságra törekvő játékvezetése miatt szinte törvényszerű volt a korszak nagy támadóinak - Csigorinnak és Gunsbergnek - alulmaradása. Szemléletét, mely a jövőt hirdette, nem értékelte a kor, melyben élt. A kor játékosai nem sok figyelmet szenteltek a gyalogoknak, az állás szerkezetének, ellentétben Steinitzzel, aki talán túlzottan sok figyelmet is szentelt rájuk. Az első hivatalos világbajnokságon - 1886-ban New Yorkban, és St. Louisban - Steinitz 5 döntetlen mellett 10:5-re győzött a lengyel Johannes Hermann Zukertort ellen. Címét megvédte Isidor Gunsberggel, és kétszer Mihail Csigorinnal szemben is. Aztán 1894-ben az Emanuel Lasker elleni világbajnoki döntőben vesztette el címét.
Élete végén lelkileg összetört emberként vonult ideggyógyintézetbe, 1900-ban New Yorkban halt meg.
 
Link az E4EC-re

IGEN, jó lenne, ha tennél egy linket a honlapodra, mely a klub jelen honlapjára mutat.
Használhatod az alábbi képet és linket ehhez:

LinkImage

http://www.e4ec.org/
 
Küldj megjegyzést!

Adj hangot az oldalról alkotott véleményednek, mondd el a többi látogatónak is.

A neved:


 Megjegyzés mehet 

 
Eszközök

A könnyebb nyomtathatóság érdekében van nyomtatóbarát változata is ennek az oldalnak:

 Nyomtatási nézet 

Ha ajánlani akarnád ezt az oldalt valakinek:

 Küldd el emailben 

Ha más méretű betűkkel akarnád megjeleníteni ezt az oldalt: Frissítés 

 


    Ez egy dinamikus oldal, 13 milliszekundum alatt kszlt el.