Az oldal címe:[E4EC] Változatok
Alcíme:Támogatott sakk variánsok

 Nyomtatás 

 Ablak bezárása 


Változatok


Több változata is létezik a sakknak, melyek mind eltérnek valamiben a ma játszott, és hagyományosnak mondott sakktól. Némelyiket más méretű táblán játszák, némelyiket nem is négyzet alakú táblán, van ahol másfajta bábukkal folyik a játék, és persze más és más szabályokkal.

Jelenleg egy sakk változat támogatott a klubban, ez a Fischer Random Sakk (más néven Fischerandom, vagy Sakk960, Chess960) változat.

Bobby Fischer (Robert J. Fischer) korábbi amerikai sakkvilágbajnok dolgozta ki ezt a változatot 1996-ban. Ugyanolyan táblán ugyanolyan bábukkal játszák, mint a hagyományos sakkot, azonban a kezdő állás eltérő.
A gyalogok ugyanúgy a 2. és 7. sorban állnak, mint a hagyományos sakkban, a tisztek is az alapvonalokon sorakoznak, azonban helyzetük véletlenszerű, kevert. Nem biztos, hogy a bástyák állnak a tábla sarkaiban, lehet, hogy ott más tisztek lesznek.
Az azonban biztos, hogy mindkét félnek egy sötét és egy világos mezőn küzdő futója lesz, és a király a két bástya között áll valahol (hogy tudjon sáncolni). Az egyenlő esélyek biztosítására a két fél alapállása ugyanaz, illetve tükörképes, a hagyományos sakkhoz hasonlóan.
Itt elveszítik jelentőségüket a megtanult megnyitássorozatok, variációk, hiszen a tisztek más és más helyzete miatt 960 különböző alapállás létezik.
A Fischer Random sakk kedvelői azt mondják, hogy itt a tehetség és a kreativitás sokkal fontosabb, mint a megnyitások megtanulása.

Hogy így van-e, azt mindenki döntse el saját maga, minden esetre a lehetőség adott, hogy levelezési Fischer Random játékokat játsszunk emailban a klubban.

A következő ábrák megmutatják a Fischer Random sakkvariáns mind a 960 különböző alapállását.
Az abrákon csak világos alapsorát látjuk, hiszen a gyalogok helyzete változatlan, sötét pedig tükörképes helyzetben játszik.

Alapállások 0 - 79
Alapállások 80 - 159
Alapállások 160 - 239
Alapállások 240 - 319
Alapállások 320 - 399
Alapállások 400 - 479
Alapállások 480 - 559
Alapállások 560 - 639
Alapállások 640 - 719
Alapállások 720 - 799
Alapállások 800 - 879
Alapállások 880 - 959

Komoly szakirodalma is van a Fischer Random változatnak, egy magyar fordítás egyelőre folyamatban van, addig is angol nyelven minden megtudható róla itt: http://en.wikipedia.org/wiki/Fischer_Random_Chess.

A játék mindazonáltal elég elfogadott lett, külön érdekesség, hogy az első világbajnokságot Lékó Péter nagymester nyerte meg 2001-ben.

Fischer eredeti szabályzata megtekinthető itt (angolul):
1. oldal
2. oldal
3. oldal
4. oldal

Egyébként van egy egyelőre angol nyelvű, önálló fóruma itt ennek a változatnak: http://www.e4ec.org/forum/viewforum.php?f=12