Az oldal címe:[E4EC] Jellemzők
Alcíme:A klub és a sakkszerver legfontosabb jellemzői

 Nyomtatás 

 Ablak bezárása 


Jellemzők


Szigorú mód

Az igazságot megvallva, egy lépés elírása a levelezési sakkban végzetes is lehet.
Persze, attól függ, hogy az elírás után a lépés érvényes-e, vagy sem. Például, ha a sakk jelölése hiányzik, az ellenfelünk visszaküldheti a lépést nekünk javításra.
De ha két huszárunk van, az egyik tud lépni e4-re, a másik e5-re, és elírjuk a 12.He4 lépésünket 12.He5-re, akkor aztán nincs mód arra, hogy bebizonyítsuk, hogy a másik huszárra gondoltunk.
Ez egy valós probléma, de a szerver alapú levelezési sakkban, amit ez a klub kínál, feloldható.
Alapesetben a szerver nagyon elnézõ a lépések fogadásakor, elfogadja a hibás lépést is, ha az még egyértelmû, pótolja az ütés-, sakk- vagy mattjelet, nem követeli meg a lépésszámot sem, stb. Ez azért van így, hogy kevesebb lépést kelljen visszautasítani, azonban ez növeli az esélyét annak, hogy egy elírt lépésünk egy másik lépésként legyen érvényes.
Azok a játékosok, akik manuálisan készítik el lépéseiket, és így néha bizony elírják õket, a SzigoruMod beállítást hasznosnak találhatják. Ha bekapcsolják, a szerver csak hiánytalan, teljesen korrekt lépéseket fogad el tõlük, mint az alábbi példa:
Lepes 1234 12.Hd2-e4
Szigorú módban a szerver megköveteli a lépésszámot, világos esetén egy, sötétként három pontot, a lépõ bábu nevét (még gyalog esetén is), a forrás mezõt, az ütésjelet vagy egy kötõjelet, a célmezõt is, sõt a sakk- vagy mattjelet is, ha szükséges.
Ily módon az elírás veszélye igény szerint jelentõsen csökkenthetõ.

Elérhető: 2005.04.13


A sakkszerver és a klub legfontosabb jellemzőit a következő lista foglalja össze.
Kattints bármelyikre a részletekért. Ha további részletek is érdekelnek, nézd meg a Részletek oldalt is.