Board   E4EC
 
Támogatott sakk variánsok
  Változatok


Több változata is létezik a sakknak, melyek mind eltérnek valamiben a ma játszott, és hagyományosnak mondott sakktól. Némelyiket más méretű táblán játszák, némelyiket nem is négyzet alakú táblán, van ahol másfajta bábukkal folyik a játék, és persze más és más szabályokkal.

Jelenleg egy sakk változat támogatott a klubban, ez a Fischer Random Sakk (más néven Fischerandom, vagy Sakk960, Chess960) változat.

Bobby Fischer (Robert J. Fischer) korábbi amerikai sakkvilágbajnok dolgozta ki ezt a változatot 1996-ban. Ugyanolyan táblán ugyanolyan bábukkal játszák, mint a hagyományos sakkot, azonban a kezdő állás eltérő.
A gyalogok ugyanúgy a 2. és 7. sorban állnak, mint a hagyományos sakkban, a tisztek is az alapvonalokon sorakoznak, azonban helyzetük véletlenszerű, kevert. Nem biztos, hogy a bástyák állnak a tábla sarkaiban, lehet, hogy ott más tisztek lesznek.
Az azonban biztos, hogy mindkét félnek egy sötét és egy világos mezőn küzdő futója lesz, és a király a két bástya között áll valahol (hogy tudjon sáncolni). Az egyenlő esélyek biztosítására a két fél alapállása ugyanaz, illetve tükörképes, a hagyományos sakkhoz hasonlóan.
Itt elveszítik jelentőségüket a megtanult megnyitássorozatok, variációk, hiszen a tisztek más és más helyzete miatt 960 különböző alapállás létezik.
A Fischer Random sakk kedvelői azt mondják, hogy itt a tehetség és a kreativitás sokkal fontosabb, mint a megnyitások megtanulása.

Hogy így van-e, azt mindenki döntse el saját maga, minden esetre a lehetőség adott, hogy levelezési Fischer Random játékokat játsszunk emailban a klubban.

A következő ábrák megmutatják a Fischer Random sakkvariáns mind a 960 különböző alapállását.
Az abrákon csak világos alapsorát látjuk, hiszen a gyalogok helyzete változatlan, sötét pedig tükörképes helyzetben játszik.

Alapállások 0 - 79
Alapállások 80 - 159
Alapállások 160 - 239
Alapállások 240 - 319
Alapállások 320 - 399
Alapállások 400 - 479
Alapállások 480 - 559
Alapállások 560 - 639
Alapállások 640 - 719
Alapállások 720 - 799
Alapállások 800 - 879
Alapállások 880 - 959

Komoly szakirodalma is van a Fischer Random változatnak, egy magyar fordítás egyelőre folyamatban van, addig is angol nyelven minden megtudható róla itt: http://en.wikipedia.org/wiki/Fischer_Random_Chess.

A játék mindazonáltal elég elfogadott lett, külön érdekesség, hogy az első világbajnokságot Lékó Péter nagymester nyerte meg 2001-ben.

Fischer eredeti szabályzata megtekinthető itt (angolul):
1. oldal
2. oldal
3. oldal
4. oldal

Egyébként van egy egyelőre angol nyelvű, önálló fóruma itt ennek a változatnak: http://www.e4ec.org/forum/viewforum.php?f=12


 
Shehrán király és Sessa ebn Daher

A mese szerint volt egyszer Indiában egy Shehrán nevű király, aki mindeneken uralkodott, csak saját unalmán nem. Reggel, délben, este, egész nap, folyton csak unatkozott. Annyira unta magát, hogy végül is belebetegedett az unalomba.

Sessa ebn Daher, az udvari bölcs, megsajnálta urát és hogy unalmát elűzze, feltalált egy játékot, a sakkot. Ez a játék csodát művelt. Alig játszotta le a király az első játszmát, máris felépült.

- Mit kivánsz jutalmul? - kérdezte Shehrán.

- Néhány szem búzát csupán: tégy a sakktábla első kockájára egy búzaszemet, azután minden kockára kétszer annyit, amennyi az előtte lévőn volt - mondta Sessa ebn Daher.

- Szerény kérés! - mosolygott a király, azonban a kérést mégsem tudta teljesíteni.

A búzaszemek száma összesen 18 trillió, 446 billiárd, 744 billió, 73 milliárd 709 millió, 551 ezer 615. Ez körülbelül 700 milliárd tonna.

Azután boldogan éltek, amíg meg nem haltak.
 
etsymo megjegyzése (2009.05.21):

Zseniális gondolat ez az e-mail sakk, végre emberekkel játszhatok, úgy h nem megyek az idegeikre a sok gondolkodási idõ miatt :) Az F1 feladványtól 3 napig alig aludtam :) Nagyon ügyes!
Viszont a fórum lehetne aktívabb is, kicsit pókhálós... Üdv, etsymo


Küldj megjegyzést!

Adj hangot az oldalról alkotott véleményednek, mondd el a többi látogatónak is.

A neved:


 Megjegyzés mehet 

 
Eszközök

A könnyebb nyomtathatóság érdekében van nyomtatóbarát változata is ennek az oldalnak:

 Nyomtatási nézet 

Ha ajánlani akarnád ezt az oldalt valakinek:

 Küldd el emailben 

Ha más méretű betűkkel akarnád megjeleníteni ezt az oldalt: Frissítés 

 


    Ez egy dinamikus oldal, 9 milliszekundum alatt kszlt el.