Board   E4EC
 
Támogatott sakk variánsok
  Változatok


Több változata is létezik a sakknak, melyek mind eltérnek valamiben a ma játszott, és hagyományosnak mondott sakktól. Némelyiket más méretű táblán játszák, némelyiket nem is négyzet alakú táblán, van ahol másfajta bábukkal folyik a játék, és persze más és más szabályokkal.

Jelenleg egy sakk változat támogatott a klubban, ez a Fischer Random Sakk (más néven Fischerandom, vagy Sakk960, Chess960) változat.

Bobby Fischer (Robert J. Fischer) korábbi amerikai sakkvilágbajnok dolgozta ki ezt a változatot 1996-ban. Ugyanolyan táblán ugyanolyan bábukkal játszák, mint a hagyományos sakkot, azonban a kezdő állás eltérő.
A gyalogok ugyanúgy a 2. és 7. sorban állnak, mint a hagyományos sakkban, a tisztek is az alapvonalokon sorakoznak, azonban helyzetük véletlenszerű, kevert. Nem biztos, hogy a bástyák állnak a tábla sarkaiban, lehet, hogy ott más tisztek lesznek.
Az azonban biztos, hogy mindkét félnek egy sötét és egy világos mezőn küzdő futója lesz, és a király a két bástya között áll valahol (hogy tudjon sáncolni). Az egyenlő esélyek biztosítására a két fél alapállása ugyanaz, illetve tükörképes, a hagyományos sakkhoz hasonlóan.
Itt elveszítik jelentőségüket a megtanult megnyitássorozatok, variációk, hiszen a tisztek más és más helyzete miatt 960 különböző alapállás létezik.
A Fischer Random sakk kedvelői azt mondják, hogy itt a tehetség és a kreativitás sokkal fontosabb, mint a megnyitások megtanulása.

Hogy így van-e, azt mindenki döntse el saját maga, minden esetre a lehetőség adott, hogy levelezési Fischer Random játékokat játsszunk emailban a klubban.

A következő ábrák megmutatják a Fischer Random sakkvariáns mind a 960 különböző alapállását.
Az abrákon csak világos alapsorát látjuk, hiszen a gyalogok helyzete változatlan, sötét pedig tükörképes helyzetben játszik.

Alapállások 0 - 79
Alapállások 80 - 159
Alapállások 160 - 239
Alapállások 240 - 319
Alapállások 320 - 399
Alapállások 400 - 479
Alapállások 480 - 559
Alapállások 560 - 639
Alapállások 640 - 719
Alapállások 720 - 799
Alapállások 800 - 879
Alapállások 880 - 959

Komoly szakirodalma is van a Fischer Random változatnak, egy magyar fordítás egyelőre folyamatban van, addig is angol nyelven minden megtudható róla itt: http://en.wikipedia.org/wiki/Fischer_Random_Chess.

A játék mindazonáltal elég elfogadott lett, külön érdekesség, hogy az első világbajnokságot Lékó Péter nagymester nyerte meg 2001-ben.

Fischer eredeti szabályzata megtekinthető itt (angolul):
1. oldal
2. oldal
3. oldal
4. oldal

Egyébként van egy egyelőre angol nyelvű, önálló fóruma itt ennek a változatnak: http://www.e4ec.org/forum/viewforum.php?f=12


 
Wilhelm Steinitz

Steinitz1836-ban született Prágaban, világbajnok 1866-1894-ig.
A pozíciós játék alapjait tette le, ezzel a modern sakk megalapítójává vált. Kétségtelen, hogy Steinitz úgy fejezetet nyitott a sakk történelmében. Óvatossága, gazdaságosságra törekvő játékvezetése miatt szinte törvényszerű volt a korszak nagy támadóinak - Csigorinnak és Gunsbergnek - alulmaradása. Szemléletét, mely a jövőt hirdette, nem értékelte a kor, melyben élt. A kor játékosai nem sok figyelmet szenteltek a gyalogoknak, az állás szerkezetének, ellentétben Steinitzzel, aki talán túlzottan sok figyelmet is szentelt rájuk. Az első hivatalos világbajnokságon - 1886-ban New Yorkban, és St. Louisban - Steinitz 5 döntetlen mellett 10:5-re győzött a lengyel Johannes Hermann Zukertort ellen. Címét megvédte Isidor Gunsberggel, és kétszer Mihail Csigorinnal szemben is. Aztán 1894-ben az Emanuel Lasker elleni világbajnoki döntőben vesztette el címét.
Élete végén lelkileg összetört emberként vonult ideggyógyintézetbe, 1900-ban New Yorkban halt meg.
 
etsymo megjegyzése (2009.05.21):

Zseniális gondolat ez az e-mail sakk, végre emberekkel játszhatok, úgy h nem megyek az idegeikre a sok gondolkodási idõ miatt :) Az F1 feladványtól 3 napig alig aludtam :) Nagyon ügyes!
Viszont a fórum lehetne aktívabb is, kicsit pókhálós... Üdv, etsymo


Küldj megjegyzést!

Adj hangot az oldalról alkotott véleményednek, mondd el a többi látogatónak is.

A neved:


 Megjegyzés mehet 

 
Eszközök

A könnyebb nyomtathatóság érdekében van nyomtatóbarát változata is ennek az oldalnak:

 Nyomtatási nézet 

Ha ajánlani akarnád ezt az oldalt valakinek:

 Küldd el emailben 

Ha más méretű betűkkel akarnád megjeleníteni ezt az oldalt: Frissítés 

 


    Ez egy dinamikus oldal, 71 milliszekundum alatt kszlt el.