Board   E4EC
 
Az E4 Emailsakk Klub
  Légy üdvözölve!


Sajnos eljött a vég, a sakkszerver 2022 végén végleg leállt.
Később még újraindulhat, ki tudja?Az E4 Emailsakk Klub szerver alapú levelezési, azaz email sakk szolgáltatást nyújt az Interneten.

Míg online sakkszervereken általában egy gyors játékot játszunk egyszerre, addig a levelezési sakkban több lassú játékot folytathatunk párhuzamosan. Egyszerre akár 10-20, vagy még több játékunk is lehet, némelyik akár egy-két hónapig is eltarthat. A két játékosnak nem kell egy idõben a számítógépük elõtt ülnie a játék folyamán, a lépéseket emailben kapják meg.

A klub nyílt, bárki a tagja lehet, akinek van email címe és elfogadja a klub Házirendjét.

A klubtagság és a klubbal kapcsolatos minden tevékenység ingyenes, valamint minden üzleti és reklámtevékenységtõl mentes.

A klubban a sakkozás tisztán emailben zajlik, emberek sakkoznak emberekkel.

A klub játékaiban számítógépes vagy más segítség a játékok folyamán nem megengedett. Lásd bõvebben a Segítség? oldalt.

A regisztrált játékosok (a továbbiakban játékosok) a klub minden szolgáltatását igénybe vehetik, azaz röviden a következõket csinálhatják:
 • Játszhatnak helyezõ és barátságos sakkjátékokat, többet is párhuzamosan.
 • Kihívhatják a többi játékost, vagy kérhetnek értékszám alapú párosítást.
 • Sakkversenyeken is indulhatnak.
 • Idõhatárolást választhatnak a szokásos 10/30-as és 5+1-es rendszerben, vagy játszhatnak idõhatárolás nélkül is.
 • Játszhatnak hagyományos és Fischer Random játékokat is.
 • Beküldhetik a kedvenc sakkfeladványaikat és megfejthetik a többiek feladványait.
 • Üzenetek válthatnak a többi játékossal, és a listákkal. Üzenetek küldhetõk a lépésekkel együtt is, mint a hagyományos levelezési sakkban.
 • Játékokat kezdhetnek egyedi, beállított állásokból is.
 • Használhatják a hagyományos PGN formátumot is a lépéseik megtételére.
 • Használhatják a levelezési sakkban szokásos feltételes lépéseket is.
 • Tanulmányozhatják a mások által beküldött játékelemzéseket és maguk is megoszthatják tudásukat a többiekkel új elemzések beküldésével.
 • Jelentkezhetnek csapatokba, illetve létre is hozhatnak csapatokat.
Tehát:

 • A játékosoknak nem kell egyidejûleg az Interneten lenniük, hiszen az ellenfelek lépéseit emailben kapják meg.
 • Egyáltalán nem is szükséges webes elérés, nem kell bejelentkezni sehova, minden tisztán emailben zajlik.
 • Mivel két lépés között akár napok is eltelhetnek, sok partit lehet játszani egyszerre, itt nincs versenyfutás az idõvel.
 • Könnyû sakkpartnert találni, hiszen bármelyik játékost ki lehet hívni, valamint lehet használni a párosítást is, ahol hasonló erõsségû játékosok kerülnek párosításra.
 • Biztonságos a játék, mert a sakkszerver leellenõrzi a lépéseket, figyeli a felhasznált és a még hátralévõ idõket, és mindent naplóz is.
 • Itt nem lehet hibás lépést tenni.
 • Mivel a játékosok nem közvetlenül egymásnak küldik a lépéseket, nem kell attól félni, hogy valaki visszaél az emailcímünkkel, nincs vírusveszély sem.
 • Használhatók a levelezési sakkban megszokott dolgok, a PGN formátum, a feltételes lépések, a naplózás, sõt választható grafikus felület is, amikor az emailben nem csak a lépések, hanem maga a sakktábla is megjelenik.
 • Az idõhatárolások védelmet jelentenek a nagyon hosszú gondolkodások ellen, azonban hagynak elég idõt, több napot is egy egy lépés megtételére.
 • Használható több emailcím is, lehet tehát a munkahelyrõl (halkan mondva) és otthonról is játszani.

Mindazonáltal a rendszer még nem kész, a következõ fejlesztések jelenleg folynak:
 • További sakkversenytípusok támogatása, svájci, KO és más versenyek, klub-bajnokság.
 • Csapatversenyek szervezése.

A lépéseket a hagyományos levelezési sakktól eltérõen itt a sakkszervernek kell küldeni. A sakkszerver ellenõrzi a lépés szabályosságát, naplót vezet, számítja a felhasznált idõt, értesíti az ellenfelet a lépésrõl, visszaigazolást küld a lépõ játékosnak, és a parti végén újraszámolja az értékszámokat, helyezéseket stb.

A lépések formátumában a sakkszerver nem válogatós: elfogadja a jól ismert rövid algebrai jelölésmódot (Fxb7+), a hosszú algebrai jelölést (Fc6xb7+), a koordinátajelölést (c6b7) és a levelezési jelölést (3627) is. Ezek mellett használható a PGN formátum is a lépések megtételére.

A játékosok egymást becenevük alapján azonosíthatják, mely becenevet a regisztráláskor választanak maguknak. A becenév késõbb már nem változtatható meg.

A sakkszerver minden játékos értékszámát a lejátszott játékok alapján számítja. Ez a Glicko módszerrel kiegészített Élõ rendszerben történik.

Játékosként szívesen látunk minden tudásszintû sakk-kedvelõ fiatalt és idõset egyaránt.


 
Az E4EC kiejtése

Magyarul ez egyszerűen e-négy-e-cé, angolul érdekesebb. Ott ugyanez í-four-í-szí, ami egy szójáték is egyben. Amellett, hogy a klub nevének rövidítése, úgy is érthető, hogy "e4 easy", azaz "e4 könnyen".
Mindazonáltal az emailsakk nem a legegyszerűbb módja a sakkozásnak. Rövid ismerkedés után azonban elkapható a szerver logikája, és igazzá válik, hogy "e4 könnyen".
 
Link az E4EC-re

IGEN, jó lenne, ha tennél egy linket a honlapodra, mely a klub jelen honlapjára mutat.
Használhatod az alábbi képet és linket ehhez:

LinkImage

http://www.e4ec.org/
 
msmester megjegyzése (2012.02.06):

Évek óta játszom vele. A valaha született legjobb e-mail sakk rendszer, ehhez nem fér kétség.


sirjenkins megjegyzése (2006.08.29):

tetszik az oldal és az ötlet is nagyon jó de regisztrációt egyszerûsíteni kéne !


jony megjegyzése (2006.05.09):

Tetszik az oldal, élvezetes a játék. Sajnos nem mindenhol van kéznél egy sakktábla. Pedig ez nagy segítség lenne a levelezõ játszmák támogatásához!! Üdv. Jony


Küldj megjegyzést!

Adj hangot az oldalról alkotott véleményednek, mondd el a többi látogatónak is.

A neved:


 Megjegyzés mehet 

 
Eszközök

A könnyebb nyomtathatóság érdekében van nyomtatóbarát változata is ennek az oldalnak:

 Nyomtatási nézet 

Ha ajánlani akarnád ezt az oldalt valakinek:

 Küldd el emailben 

Ha más méretű betűkkel akarnád megjeleníteni ezt az oldalt: Frissítés 

 
Al-Adli

Al-AdliKörülbelül 800 évvel Krisztus születése után az arab világban a sakk már jól ismert volt. Al-Adli volt az egyik legnagyobb játékosa a kornak, egészek 847-ig. A kalifa legjobb barátja volt, költő és államhivatalnok egyszerre.
A játék akkoriban még egy kicsit más volt, mint ahogy mi ismerjük. A kezdő állás ugyanaz volt, úgyanúgy lépett a király, a huszár és a bástya is, mint most. A vezér volt a leggyengébb tiszt, mert egyetlen mezőt léphetett és csak átlósan. A futó is átlósan mozgott, de csak két mezőt. Nem ugorhatott át más bábukat, nem támadta és nem is védte a szomszédos mezőit. A gyalogok csak egyet léptek, sáncolás pedig egyáltalán nem létezett.
 
Vírusok nélkül!

Virus kép Mivel a játékosok alapesetben nem tudják egymás emailcímét, és minden levelet a sakkszervertől kapnak, így a játékosok között vírusok terjedésétől nem kell tartani.
 


    Ez egy dinamikus oldal, 20 milliszekundum alatt kszlt el.