Board   E4EC
 
Egy kicsit bonyolultabb, mint gondolnánk
  Az Elégtelen Mattolóerő Szabály


A sakkjáték nemzetközi szabályzata (FIDE Laws of Chess) a 9.6-os pontban kimondja:
"A játszma eldöntetlen, hogyha olyan állás jön létre, amelyben semmilyen szabályos lépéssorozat esetén sem fordulhat elő mattadás, beleértve a legügyetlenebb játékot is. Ez azonnal a játszma végét jelenti."

Ez egy különösen érdekes szabály, a játék eredményét is meghatározhatja egyes esetekben.

Mindannyian tudjuk, hogy a játékosok megegyeznek döntetlenben, ha olyan állás jön létre, ahol a mattadás nem lehetséges, sőt leggyakrabban még sokkal korábban is.

A szabály azonban sokkal bonyolultabb, mint gondolnánk.

Időhatárolós játékokban előfordulhat, hogy egy döntetlen állás alakul ki, azonban ezt a játékosok nem ismerik fel, az egyik játékos kifut az időbő, és elveszíti a partit. A játék tehát döntetlen, azonban ez nem került felismerésre.

Ennek az oldalnak az a célja, hogy összefoglalja, mely állások döntetlenek az elégtelen mattolóerő szabály alapján, és segítsen felismerni ezen állásokat. Példák is találhatók mindegyik esethez.

A következő táblázaton végigmenve eldönthető, hogy egy állás döntetlen-e a fenti szabály szerint, vagy sem.

Eset Egyik oldal Másik oldal Példa Eredmény
1. Király Király A Döntetlen
2. Király+ m * Futó
m > 0
a futók (ha több van) ugyanolyan színű mezőkön állnak
Király B, C Döntetlen
3. Király+ Huszár Király D Döntetlen
4. Király+ m * Futó
m > 0
a futók (ha több van) ugyanolyan színű mezőkön állnak
Király+ n * Futó
n > 0
a futók (ha több van) ugyanolyan színű mezőkön állnak, mint az ellenfél futója, futói
E Döntetlen
5. A bábuk bármilyen kombinációja, ha nincs mód a patt elkerülésére F, J, K Döntetlen
6. A bábuk bármilyen kombinációja, ha nincs lehetőség mattolásra, mert bár elég mattolóerő áll rendelkezésre, a bábuk blokkoltak, vagy a szabad bábuk nem adhatnak mattot az ellenfélnek G, H Döntetlen
7. A bábuk bármilyen kombinációja, ha nincs mód az előbbi esetek elkerülésére I Döntetlen
8. Bármilyen más esetben Nem döntetlen

Néhány példa az előbbi esetekre:

A példa
TwoKings
Ez az állás egyértelműen döntetlen, hiszen egyik oldal sem tud mattot adni a másiknak.
B példa
KingBishopvsKing
Ez az állás szintén döntetlen, hiszen mattolás nem lehetséges. Ha a sötét király a sarokban volna is, világos nem tudná ellenőrizni a sarok mind a négy mezőjét egyszerre. A játék tehát azonnal döntetlen, amikor egy ilyen állás adódik.
C példa
KingBishopsvsKing
Ez is döntetlen, függetlenül attól, hogy világosnak hány futója van, ha azok mind ugyanolyan színű mezőkön állnak.
Világos csak akkor nyerhetne, ha futói különböző színű mezőkön állnának.
Ez persze egy ritka helyzet, világos egy futóra cserélte be egy befutó gyalogját, ahelyett, hogy vezért választott volna.
D példa
KingKnightvsKing
Ez is azonnal döntetlen, egy huszár segítségével nem lehet a sarok mind a négy mezőjét ellenőrizni.

Ha világosnak még egy huszárja lenne, az a játék folytatódna tovább, hiszen mattadás lehetséges két huszár segítségével. Ismert, hogy a matt nem kényszeríthető ki, de ha az ellenfél elég rosszul játszik, vagy öngyilkos lépéseket tesz, a matt lehetséges.

E példa
ManyBishops
Ez az állás is döntetlen, egyik fél sem tud mattot adni az ellenfélnek, akárhány futó van a táblán, melyek mind azonos színű mezőkön állnak.
Ha legalább egy futó állna világos mezőn, a mattadás lehetséges volna, a játék folytatódhatna.
F példa
ForcedStalemate
Sötét következik. A játék azonnal döntetlen, mert mattadás nem lehetséges. Világos utolsó lépése Vg7+ volt. Sötét most le kellene üsse a világos vezért akár Kxg7-tel, akár Hxg7-tel, akár Bxg7-tel, ekkor azonban patthelyzet alakulna ki, világos nem tudna érvényesen lépni. Sötét tehát nem tudja elkerülni a patthelyzetet, a játék az elégtelen mattolóerő szabály szerint Vg7+ után azonnal döntetlen.
Egyébként ez egy jó példa arra, hogy hogyan tud világos megmenteni egy fél pontot egy vesztett állásból. Sötét komoly anyagi fölényben van, és könnyen megnyerhetné a játékot, ha világos nem Vg7+-ot lépne. Ezzel a lépéssel a játék azonban döntetlen.
G példa
BlockedPawns
Ez a példa azt mutatja, hogy bár van elégséges mattolóerő, mattolás mégsem lehetséges. A bábuk blokkoltak, egyik fél sem tudja felszabadítani erőit, hiszen nem tudják elérni az ellenséges gyalogokat. A játék azonnal döntetlen.
H példa
SemiBlocked
Ez egy másik lehetséges állás, azt mutatja, hogy bár van szabad bábu, azzal nem lehetséges a mattolás. Az összes bábu itt nem blokkolt, hiszen van egy szabad világos futó. A gond az, hogy a futó nem tud mattot adni a sötét királynak. A matt tehát nem lehetséges, a játék azonnal döntetlen.
I példa
BeforeDrawIsDraw
Világos következik. A szabály szerint ez az állás is azonnal döntetlen, rögtön sötét lépése után. Ez Ba8+-volt. Világos nem léphetne mást, mint Kxa8. Ekkor azonban az állás döntetlen lenne. Nem lehetséges tehát a döntetlen elkerülése. Ezért nem lehetséges tehát a mattolás. Ezért a játék azonnal döntetlen sötét Ba8+ lépése után.
J példa
Multimove
Sötét következik. Ez a példa azt mutatja, milyen fontos időben észrevenni a közelgő patthelyzetet. Ez az állás is döntetlen, rögtön világos Vg4+ lépése után. Egyetlen lépéssorozat van csak, ez azonban patthoz vezetne. Mattadás nem lehetséges, a játék tehát azonnal döntetlen.
Ha a játék nem érne itt véget, a lépéssorozat Bxg4+, Bxg4+, Vxg4+, majd Hxg4 volna, ez azonban patthelyzet.
K példa
AmelungHelmersen1890
Ha azt gondolod, hogy a fenti állások nem elég életszerűek, nézd meg ezt, ami 1890-ben, Tallinban alakult ki a világossal játszó Friedrich Amelung, és a sötét Helmersen között. Világos következik.

1.Hgxf6+ Vxf6+ (1...exf6 esetén rögtön 2.He7# lenne)
A játék ekkor hivatalosan döntetlen, pedig van még mattolóerő bőven. A játék ugyanis nem érhet véget mattal semmilyen esetben sem.
Világosnak muszáj a vezért ütnie: 2.Hxf6+, majd sötétnek muszáj a huszárt ütnie: 2...exf6
Ekkor azonban mindkét király szorult helyzetbe kerül, lépni egyikük sem tud. Maradnak a vezéroldali gyalogok, melyek viszont előbb vagy utóbb egymáshoz érnek, szintén beszorulnak. A játék döntetlen már akkor, amikor nyilvánvalóvá válik, hogy nem lehetséges a mattadás.

Köszönet érte Benyovszki Pálnak! Ha megvan a teljes parti, küldd el légy szíves!

Az előbbi állások közül több is van, mely valószínűleg sosem fordulna elő a mindennapi játékokban. De ha mégis, a játékosok akkor is észrevennék a döntetlen helyzetet, és meg is egyeznének döntetlenben. Legalábbis, ha minden logikusan működik. De az élet nem mindig logikus.

Az I példában látszólag nincs értelme megszakítani a játékot, és kihirdetni a döntetlen eredményt. Miért jó bárkinek is kihirdetni a döntetlent sötét lépése után? Megmondom. Nézzük a játékot sötét Ba8+ lépése előtt. Sötét nyer, tiszta sor. De sötét Ba8+-kal hibázik. Tételezzük föl, hogy nincs ez a szóban forgó szabály, ami megállítaná a játékot ebben az állásban. Ebben az esetben világos egyszerűen leüti a sötét bástyát, és a játék döntetlen. Sötét Ba8+ lépése után világos következik, azonban elfogy az ideje és elveszíti a játékot. A szabály azonban kimondja, hogy ha egyik félnek sincs lehetősége mattot adnia, a játék azonnal véget ér. Világos lépésére már nem kell sor kerüljön, a játék még az előtt döntetlen, hogy ő kifutna az időből. A játék végeredménye így más.

A J példában több lépéssel a patt előtt járunk még. Ha az elkerülhetetlen döntetlen nincs felismerve, mindkét félnek volna esélye, hogy a játékot időkifutás miatt elveszítse. Annak ellenére, hogy az állás az elégtelen mattolóerő szabály szerint döntetlen, hiszen ebből az állásból egyik fél sem tud mattot adni a másiknak.

Tehát, ha egy állás akár egy lépéssel a patthelyzet előtt (F, I, vagy J példák) a szabály szerint egyértelműen döntetlen, ez megóvja a játékosokat az időkifutástól. És ez megváltoztathatja a játék végeredményét.


Készítette Gálos András 2003. augusztus 12-én a rec.games.chess.misc hírcsoport nagyszerű tagjainak a segítségével.
Minden megjegyzést szívesen fogadok a Kapcsolat oldalon. 
Link az E4EC-re

IGEN, jó lenne, ha tennél egy linket a honlapodra, mely a klub jelen honlapjára mutat.
Használhatod az alábbi képet és linket ehhez:

LinkImage

http://www.e4ec.org/
 
Mengyelejev

Mengyelejev Dimitrij Ivanovics Mengyelejev (1834-1907) leginkább a Kémiai Elemek Periódusos Rendszerének felállításáról ismert.

Kevesebben tudjuk, hogy egyéb játékok mellett a sakkot is szerette, sőt a levelezési sakkot is.
Több remek sakkfeladványát is ismerjük, most egy nagyon szép, bár elég nehéz feladvány következik tőle FEN formátumban, mely 1889. július 4-i keltezésű:

2Bn2b1/2b5/7Q/3kpN2/
1Rr1N3/3p2PK/8/8 w - - 0 1


A feladatt matt két lépésben!
 
Eredmény igénylése

Megszakadt játék esetén a vétlen fél eredményt igényelhet saját belátása szerint. Nem helyes feltétlenül, hogy vétlen játékos mindenképpen nyer, különösen nem ha a megszakadó játék még nagyon az elején tart, vagy kifejezetten vesztésre áll ott.
Néha kifejezetten előnytelen, ha az értékszámunk jócskán meghaladja a valós teljesítményünket, ezért itt lehetőség van a nyerés mellett döntetlent és vesztést is igényelni, sőt a játékot eredmény nélkül törölni is.
Erre akkor kerülhet sor, ha ellenfelünk kifut a gondolkodási időből, és már nincs több szabadsága az adott évre, vagy lejár a szabadsága is, vagy munkdjuk, ha ellenfelünk meggondolja magát és kilép a klubból.
Ezekben az esetekben a vétlen játékosra van bízva, hogy hogyan itéli meg a helyzetet és milyen eredményt igényel. Az ő értékszáma a döntésének megfelelően változik, a vétkes játékos mindenképpen veszít, az övé csökken.
Így mindenki választhatja a saját belátása szerint legjobb eredményt a megszakadt jáékokban, ez persze nem feltétlenül a győzelem.
A versenyek játékai mások, ott a vétlen játékos mindenképpen nyer, ott nincs eredmény igénylés.
 
Küldj megjegyzést!

Adj hangot az oldalról alkotott véleményednek, mondd el a többi látogatónak is.

A neved:


 Megjegyzés mehet 

 
Eszközök

A könnyebb nyomtathatóság érdekében van nyomtatóbarát változata is ennek az oldalnak:

 Nyomtatási nézet 

Ha ajánlani akarnád ezt az oldalt valakinek:

 Küldd el emailben 

Ha más méretű betűkkel akarnád megjeleníteni ezt az oldalt: Frissítés 

 


    Ez egy dinamikus oldal, 5 milliszekundum alatt készült el.