Board   E4EC
 
Egy kicsit bonyolultabb, mint gondolnánk
  Az Elégtelen Mattolóerõ Szabály


A sakkjáték nemzetközi szabályzata (FIDE Laws of Chess) a 9.6-os pontban kimondja:
"A játszma eldöntetlen, hogyha olyan állás jön létre, amelyben semmilyen szabályos lépéssorozat esetén sem fordulhat elõ mattadás, beleértve a legügyetlenebb játékot is. Ez azonnal a játszma végét jelenti."

Ez egy különösen érdekes szabály, a játék eredményét is meghatározhatja egyes esetekben.

Mindannyian tudjuk, hogy a játékosok megegyeznek döntetlenben, ha olyan állás jön létre, ahol a mattadás nem lehetséges, sõt leggyakrabban még sokkal korábban is.

A szabály azonban sokkal bonyolultabb, mint gondolnánk.

Idõhatárolós játékokban elõfordulhat, hogy egy döntetlen állás alakul ki, azonban ezt a játékosok nem ismerik fel, az egyik játékos kifut az idõbõ, és elveszíti a partit. A játék tehát döntetlen, azonban ez nem került felismerésre.

Ennek az oldalnak az a célja, hogy összefoglalja, mely állások döntetlenek az elégtelen mattolóerõ szabály alapján, és segítsen felismerni ezen állásokat. Példák is találhatók mindegyik esethez.

A következõ táblázaton végigmenve eldönthetõ, hogy egy állás döntetlen-e a fenti szabály szerint, vagy sem.

Eset Egyik oldal Másik oldal Példa Eredmény
1. Király Király A Döntetlen
2. Király+ m * Futó
m > 0
a futók (ha több van) ugyanolyan színû mezõkön állnak
Király B, C Döntetlen
3. Király+ Huszár Király D Döntetlen
4. Király+ m * Futó
m > 0
a futók (ha több van) ugyanolyan színû mezõkön állnak
Király+ n * Futó
n > 0
a futók (ha több van) ugyanolyan színû mezõkön állnak, mint az ellenfél futója, futói
E Döntetlen
5. A bábuk bármilyen kombinációja, ha nincs mód a patt elkerülésére F, J, K Döntetlen
6. A bábuk bármilyen kombinációja, ha nincs lehetõség mattolásra, mert bár elég mattolóerõ áll rendelkezésre, a bábuk blokkoltak, vagy a szabad bábuk nem adhatnak mattot az ellenfélnek G, H Döntetlen
7. A bábuk bármilyen kombinációja, ha nincs mód az elõbbi esetek elkerülésére I Döntetlen
8. Bármilyen más esetben Nem döntetlen

Néhány példa az elõbbi esetekre:

A példa
TwoKings
Ez az állás egyértelmûen döntetlen, hiszen egyik oldal sem tud mattot adni a másiknak.
B példa
KingBishopvsKing
Ez az állás szintén döntetlen, hiszen mattolás nem lehetséges. Ha a sötét király a sarokban volna is, világos nem tudná ellenõrizni a sarok mind a négy mezõjét egyszerre. A játék tehát azonnal döntetlen, amikor egy ilyen állás adódik.
C példa
KingBishopsvsKing
Ez is döntetlen, függetlenül attól, hogy világosnak hány futója van, ha azok mind ugyanolyan színû mezõkön állnak.
Világos csak akkor nyerhetne, ha futói különbözõ színû mezõkön állnának.
Ez persze egy ritka helyzet, világos egy futóra cserélte be egy befutó gyalogját, ahelyett, hogy vezért választott volna.
D példa
KingKnightvsKing
Ez is azonnal döntetlen, egy huszár segítségével nem lehet a sarok mind a négy mezõjét ellenõrizni.

Ha világosnak még egy huszárja lenne, az a játék folytatódna tovább, hiszen mattadás lehetséges két huszár segítségével. Ismert, hogy a matt nem kényszeríthetõ ki, de ha az ellenfél elég rosszul játszik, vagy öngyilkos lépéseket tesz, a matt lehetséges.

E példa
ManyBishops
Ez az állás is döntetlen, egyik fél sem tud mattot adni az ellenfélnek, akárhány futó van a táblán, melyek mind azonos színû mezõkön állnak.
Ha legalább egy futó állna világos mezõn, a mattadás lehetséges volna, a játék folytatódhatna.
F példa
ForcedStalemate
Sötét következik. A játék azonnal döntetlen, mert mattadás nem lehetséges. Világos utolsó lépése Vg7+ volt. Sötét most le kellene üsse a világos vezért akár Kxg7-tel, akár Hxg7-tel, akár Bxg7-tel, ekkor azonban patthelyzet alakulna ki, világos nem tudna érvényesen lépni. Sötét tehát nem tudja elkerülni a patthelyzetet, a játék az elégtelen mattolóerõ szabály szerint Vg7+ után azonnal döntetlen.
Egyébként ez egy jó példa arra, hogy hogyan tud világos megmenteni egy fél pontot egy vesztett állásból. Sötét komoly anyagi fölényben van, és könnyen megnyerhetné a játékot, ha világos nem Vg7+-ot lépne. Ezzel a lépéssel a játék azonban döntetlen.
G példa
BlockedPawns
Ez a példa azt mutatja, hogy bár van elégséges mattolóerõ, mattolás mégsem lehetséges. A bábuk blokkoltak, egyik fél sem tudja felszabadítani erõit, hiszen nem tudják elérni az ellenséges gyalogokat. A játék azonnal döntetlen.
H példa
SemiBlocked
Ez egy másik lehetséges állás, azt mutatja, hogy bár van szabad bábu, azzal nem lehetséges a mattolás. Az összes bábu itt nem blokkolt, hiszen van egy szabad világos futó. A gond az, hogy a futó nem tud mattot adni a sötét királynak. A matt tehát nem lehetséges, a játék azonnal döntetlen.
I példa
BeforeDrawIsDraw
Világos következik. A szabály szerint ez az állás is azonnal döntetlen, rögtön sötét lépése után. Ez Ba8+-volt. Világos nem léphetne mást, mint Kxa8. Ekkor azonban az állás döntetlen lenne. Nem lehetséges tehát a döntetlen elkerülése. Ezért nem lehetséges tehát a mattolás. Ezért a játék azonnal döntetlen sötét Ba8+ lépése után.
J példa
Multimove
Sötét következik. Ez a példa azt mutatja, milyen fontos idõben észrevenni a közelgõ patthelyzetet. Ez az állás is döntetlen, rögtön világos Vg4+ lépése után. Egyetlen lépéssorozat van csak, ez azonban patthoz vezetne. Mattadás nem lehetséges, a játék tehát azonnal döntetlen.
Ha a játék nem érne itt véget, a lépéssorozat Bxg4+, Bxg4+, Vxg4+, majd Hxg4 volna, ez azonban patthelyzet.
K példa
AmelungHelmersen1890
Ha azt gondolod, hogy a fenti állások nem elég életszerûek, nézd meg ezt, ami 1890-ben, Tallinban alakult ki a világossal játszó Friedrich Amelung, és a sötét Helmersen között. Világos következik.

1.Hgxf6+ Vxf6+ (1...exf6 esetén rögtön 2.He7# lenne)
A játék ekkor hivatalosan döntetlen, pedig van még mattolóerõ bõven. A játék ugyanis nem érhet véget mattal semmilyen esetben sem.
Világosnak muszáj a vezért ütnie: 2.Hxf6+, majd sötétnek muszáj a huszárt ütnie: 2...exf6
Ekkor azonban mindkét király szorult helyzetbe kerül, lépni egyikük sem tud. Maradnak a vezéroldali gyalogok, melyek viszont elõbb vagy utóbb egymáshoz érnek, szintén beszorulnak. A játék döntetlen már akkor, amikor nyilvánvalóvá válik, hogy nem lehetséges a mattadás.

Köszönet érte Benyovszki Pálnak! Ha megvan a teljes parti, küldd el légy szíves!

Az elõbbi állások közül több is van, mely valószínûleg sosem fordulna elõ a mindennapi játékokban. De ha mégis, a játékosok akkor is észrevennék a döntetlen helyzetet, és meg is egyeznének döntetlenben. Legalábbis, ha minden logikusan mûködik. De az élet nem mindig logikus.

Az I példában látszólag nincs értelme megszakítani a játékot, és kihirdetni a döntetlen eredményt. Miért jó bárkinek is kihirdetni a döntetlent sötét lépése után? Megmondom. Nézzük a játékot sötét Ba8+ lépése elõtt. Sötét nyer, tiszta sor. De sötét Ba8+-kal hibázik. Tételezzük föl, hogy nincs ez a szóban forgó szabály, ami megállítaná a játékot ebben az állásban. Ebben az esetben világos egyszerûen leüti a sötét bástyát, és a játék döntetlen. Sötét Ba8+ lépése után világos következik, azonban elfogy az ideje és elveszíti a játékot. A szabály azonban kimondja, hogy ha egyik félnek sincs lehetõsége mattot adnia, a játék azonnal véget ér. Világos lépésére már nem kell sor kerüljön, a játék még az elõtt döntetlen, hogy õ kifutna az idõbõl. A játék végeredménye így más.

A J példában több lépéssel a patt elõtt járunk még. Ha az elkerülhetetlen döntetlen nincs felismerve, mindkét félnek volna esélye, hogy a játékot idõkifutás miatt elveszítse. Annak ellenére, hogy az állás az elégtelen mattolóerõ szabály szerint döntetlen, hiszen ebbõl az állásból egyik fél sem tud mattot adni a másiknak.

Tehát, ha egy állás akár egy lépéssel a patthelyzet elõtt (F, I, vagy J példák) a szabály szerint egyértelmûen döntetlen, ez megóvja a játékosokat az idõkifutástól. És ez megváltoztathatja a játék végeredményét.


Készítette Gálos András 2003. augusztus 12-én a rec.games.chess.misc hírcsoport nagyszerû tagjainak a segítségével.
Minden megjegyzést szívesen fogadok a Kapcsolat oldalon. 
Link az E4EC-re

IGEN, jó lenne, ha tennél egy linket a honlapodra, mely a klub jelen honlapjára mutat.
Használhatod az alábbi képet és linket ehhez:

LinkImage

http://www.e4ec.org/
 
58604?

Egy szám képe érthetően teljesen más a különböző számrendszerekben.
Itt van például a decimális 58604: oktálisan, azaz a 8-as alapú számrendszerben ez 162354, míg binárisan, tehát a kettesben 1110010011101100.
Tizenhatosban viszont sokkal szebb: E4EC
 
Szigorú mód

Az igazságot megvallva, egy lépés elírása a levelezési sakkban végzetes is lehet.
Persze, attól függ, hogy az elírás után a lépés érvényes-e, vagy sem. Például, ha a sakk jelölése hiányzik, az ellenfelünk visszaküldheti a lépést nekünk javításra.
De ha két huszárunk van, az egyik tud lépni e4-re, a másik e5-re, és elírjuk a 12.He4 lépésünket 12.He5-re, akkor aztán nincs mód arra, hogy bebizonyítsuk, hogy a másik huszárra gondoltunk.
Ez egy valós probléma, de a szerver alapú levelezési sakkban, amit ez a klub kínál, feloldható.
Alapesetben a szerver nagyon elnézõ a lépések fogadásakor, elfogadja a hibás lépést is, ha az még egyértelmû, pótolja az ütés-, sakk- vagy mattjelet, nem követeli meg a lépésszámot sem, stb. Ez azért van így, hogy kevesebb lépést kelljen visszautasítani, azonban ez növeli az esélyét annak, hogy egy elírt lépésünk egy másik lépésként legyen érvényes.
Azok a játékosok, akik manuálisan készítik el lépéseiket, és így néha bizony elírják õket, a SzigoruMod beállítást hasznosnak találhatják. Ha bekapcsolják, a szerver csak hiánytalan, teljesen korrekt lépéseket fogad el tõlük, mint az alábbi példa:
Lepes 1234 12.Hd2-e4
Szigorú módban a szerver megköveteli a lépésszámot, világos esetén egy, sötétként három pontot, a lépõ bábu nevét (még gyalog esetén is), a forrás mezõt, az ütésjelet vagy egy kötõjelet, a célmezõt is, sõt a sakk- vagy mattjelet is, ha szükséges.
Ily módon az elírás veszélye igény szerint jelentõsen csökkenthetõ.
 
Küldj megjegyzést!

Adj hangot az oldalról alkotott véleményednek, mondd el a többi látogatónak is.

A neved:


 Megjegyzés mehet 

 
Eszközök

A könnyebb nyomtathatóság érdekében van nyomtatóbarát változata is ennek az oldalnak:

 Nyomtatási nézet 

Ha ajánlani akarnád ezt az oldalt valakinek:

 Küldd el emailben 

Ha más méretű betűkkel akarnád megjeleníteni ezt az oldalt: Frissítés 

 


    Ez egy dinamikus oldal, 14 milliszekundum alatt kszlt el.