Board   E4EC
 
A klub és a sakkszerver legfontosabb jellemzői
  Jellemzők


Szigorú mód

Az igazságot megvallva, egy lépés elírása a levelezési sakkban végzetes is lehet.
Persze, attól függ, hogy az elírás után a lépés érvényes-e, vagy sem. Például, ha a sakk jelölése hiányzik, az ellenfelünk visszaküldheti a lépést nekünk javításra.
De ha két huszárunk van, az egyik tud lépni e4-re, a másik e5-re, és elírjuk a 12.He4 lépésünket 12.He5-re, akkor aztán nincs mód arra, hogy bebizonyítsuk, hogy a másik huszárra gondoltunk.
Ez egy valós probléma, de a szerver alapú levelezési sakkban, amit ez a klub kínál, feloldható.
Alapesetben a szerver nagyon elnézõ a lépések fogadásakor, elfogadja a hibás lépést is, ha az még egyértelmû, pótolja az ütés-, sakk- vagy mattjelet, nem követeli meg a lépésszámot sem, stb. Ez azért van így, hogy kevesebb lépést kelljen visszautasítani, azonban ez növeli az esélyét annak, hogy egy elírt lépésünk egy másik lépésként legyen érvényes.
Azok a játékosok, akik manuálisan készítik el lépéseiket, és így néha bizony elírják õket, a SzigoruMod beállítást hasznosnak találhatják. Ha bekapcsolják, a szerver csak hiánytalan, teljesen korrekt lépéseket fogad el tõlük, mint az alábbi példa:
Lepes 1234 12.Hd2-e4
Szigorú módban a szerver megköveteli a lépésszámot, világos esetén egy, sötétként három pontot, a lépõ bábu nevét (még gyalog esetén is), a forrás mezõt, az ütésjelet vagy egy kötõjelet, a célmezõt is, sõt a sakk- vagy mattjelet is, ha szükséges.
Ily módon az elírás veszélye igény szerint jelentõsen csökkenthetõ.

Elérhető: 2005.04.13


A sakkszerver és a klub legfontosabb jellemzőit a következő lista foglalja össze.
Kattints bármelyikre a részletekért. Ha további részletek is érdekelnek, nézd meg a Részletek oldalt is.


 
Link az E4EC-re

IGEN, jó lenne, ha tennél egy linket a honlapodra, mely a klub jelen honlapjára mutat.
Használhatod az alábbi képet és linket ehhez:

LinkImage

http://www.e4ec.org/
 
Élő Árpád

ArpadElo Az élő értékszámrendszer megalkotójáról, Élő Árpádról kapta a nevét. Ő 1903-ban született, majd 10 éves korában családjával az Egyesült Államokba emigrált. A Chicago Egyetemen tanult, majd később, a Marquette Egyetemen (Milwaukee) fizika professzori címet szerzett.
Sakkozni tízéves kora tájékán tanult meg, később sok sakkversenyen is részt vett. Kilencszer volt Wisconsin állam bajnoka 1935 és 1961 között.
Aktív tagja volt az USCF-nek (United States Chess Federation - az Egyesült Államok Sakkszövetsége) megalakulása, azaz 1939 óta.
Húsz évet töltött a értékszámrendszer fejlesztésével és ellenőrzésével, a rendszert 1970-ben vette át a FIDE (World Chess Federation - Nemzetközi Sakkszövetség).
1978-ban adta ki a "The Rating of Chessplayers, Past and Present" (a sakkjátéksokok értékelése a múltban és most) című könyvét, ez a munka tekintett az élő értékszámrendszer alapjának. A legtöbb egyesület, mely számítja a játékosai játékerejét, ezt a módszert, vagy valamelyik variánsát használja.
 
Küldj megjegyzést!

Adj hangot az oldalról alkotott véleményednek, mondd el a többi látogatónak is.

A neved:


 Megjegyzés mehet 

 
Eszközök

A könnyebb nyomtathatóság érdekében van nyomtatóbarát változata is ennek az oldalnak:

 Nyomtatási nézet 

Ha ajánlani akarnád ezt az oldalt valakinek:

 Küldd el emailben 

Ha más méretű betűkkel akarnád megjeleníteni ezt az oldalt:



 Frissítés 

 


    Ez egy dinamikus oldal, 12 milliszekundum alatt kszlt el.